El dia per reivindicar les dades obertes

20170303

Un any més celebrem el dia internacional de les dades obertesopen data day – dissabte 4 de març de 2017. Aquesta celebració te lloc des del 2010, amb l’objectiu de promoure les polítiques de dades obertes des de les administracions públiques.

Les dades obertes són la matèria primera de la industria de la reutilització de la informació que transforma dades en valor. Avui en dia aquestes dades es generen i es gestionen en gran volum, fet que es coneix pel nom de big data.

A més d’aquest valor econòmic, les dades obertes tenen també un valor democràtic, perquè són un dels fonaments de la transparència. Els portals de la transparència i els portals de dades en obert posen a disposició dels ciutadans l’accés a dades i documents que ens informen què estan fent els nostres governs.

Tant per transformar dades en valor, com per facilitar l’accés a les dades, calen principalment tres pilars:

  1. Processos garants de la qualitat de les dades, ja que aquestes han de ser fiables i fidedignes.
  2. Usabilitat i visualització clara dels canals per on accedir a les dades, de manera fàcil i usable.
  3. Professionals experts en la gestió de les dades, científics de dades.

Per tant, en la gestió de les dades estan involucrades un seguit de competències. Atenent la cadena de valor de gestió de les dades, en cada part es requereixen competències diferents. Entre aquestes són necessàries competències per detectar les necessitats d’informació dels ciutadans, les necessitats de les empreses i del mercat (serveis i productes d’informació), competències per analitzar les dades i crear valor, competències per saber presentar (visualitzar) i comunicar dades i competències per vetllar per la qualitat d’aquestes, per la seva fiabilitat, per tal d’oferir productes i serveis de qualitat.

A Europa l’aposta per les dades en obert és clara. A la Unió Europea comptem amb directives de reutilització i transparència, i a nivell estatal tenim la llei de reutilització de la informació pública i la lleis de transparéncia i accés a la informació pública estatal i lleis de transparència a diferents comunitats autònomes, com la catalana

Per tant, el pròxim 4 de març celebrem que tenim ja alguns passos fets, però recordem també que està encara en construcció la formació dels professionals que faran realitat l’extracció de valor, i que el mercat ja està demandat el científic de dades o el gestor de dades.

Des dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació estem treballant per formar aquest professional.

Informació facilitada per Montserrat Garcia-Alsina

This entry was posted in Notícies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply