Netflix i l’anàlisi massiva de dades

20161216

En el tercer trimestre del 2016 el número d’usuaris del servei de streaming multimèdia sota demanda Netflix va créixer fins a 86 milions, segons informa el portal online d’estadístiques Statista. Segons la mateixa font, en 2011 Netflix comptava amb 22 milions d’usuaris, per la qual cosa es pot afirmar que en un horitzó de cinc anys (2011-2016), el número d’usuaris de Netflix quasi s’ha quadruplicat.

Quina és la clau d’aquest impressionant èxit? La resposta és clara, l’anàlisi massiva de dades.

Si ets client de Netflix el teu comportament com a usuari està constantment monitoritzat. La pregunta que bàsicament es fa Netflix es pot resumir en: quin tipus d’usuari veu què, quan, com i on? El detall de les dades a analitzar disponibles és molt gran: dia i hores de la setmana de connexió, localització de l’usuari, nacionalitat, perfil d’usuari, tipus de contingut, patró de visualització (fer una pausa, rebobinar o avançar ràpidament són variables considerades), número d’hores de connexió, taxa de finalització, opinions enviades, dispositiu utilitzat, navegació i comportament de desplaçament en el menú, actors, directors, gènere, etc.

Els algoritmes amb què treballa Netflix són d’alt grau de personalització, de manera que poden predir amb molta precisió el que els usuaris veuran a continuació, quan i com. Una funcionalitat recentment afegida consisteix justament en avançar aquesta predicció al mateix usuari amb un suggeriment que directament comença a projectar-se just després dels crèdits de la pel·lícula o episodi que l’usuari ha vist.

El perfil professional de Data Scientist es probablement un dels més prometedors en l’àmbit de la gestió de la informació i la documentació. L’anàlisi quantitativa de dades massives confereix un coneixement i detall d’enorme valor estratègic, per la qual cosa les empreses que depenen de la seva habilitat per orientar els seus productes i serveis al gran públic cerquen professionals i experts que aportin aquesta capacitació i competències.

Informació facilitada per Victor Cavaller

This entry was posted in Notícies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply