El Big Data es presenta a les eleccions a la Casa Blanca

20161108-elecciones

Avui tenen lloc als Estats Units unes eleccions molt importants. Així com succeeix tot sovint en aquell país, unes eleccions globals amb efectes a la resta del món, tot i que no hi puguem votar. Enguany, a més a més tot pren una dimensió més greu, per com d’ajustades poden presentar-se, així com per les possibles conseqüències del fet que guanyi Hillary Clinton o Donald Trump.

Però, segur que no es presenta el Big Data a les eleccions? Mai les dades, les enquestes havien estat tan importants. En anteriors eleccions s’havia parlat força del porta a porta, així com de les xarxes socials. Aquest cop es parla molt de dades. Vegem-ne alguns exemples. Adi Gaskell escriu sobre com es poden emprar eines de Big Data per a provar de predir el resultat de les eleccions, i com una eina com OpenText™ Content Suite 16 llegeix, analitza i visualitza grans quantitats de dades de múltiples fonts, tot incloent processament del llenguatge natural, algoritmes d’opinió, anàlisis de sentiments i processament semàntic. Tot per prendre el pols a la societat a temps real. Els científics de dades auscultant el cor de la societat americana.

Però també cada un dels contrincants, sobretot Clinton, estan fent les seves pròpies estratègies de campanya electoral en funció del que diuen les seves eines de mineria de dades respecte el Big Data. Així, als Estats Units és habitual els darrers dies de campanya anar incidint en determinats estats en funció de les enquestes. Però no només les enquestes són les seves principals fonts. Pablo Mayo Cerqueiro parla en un article de com Clinton sap llegir Matrix per a guanyar les eleccions, tot ajudant a la necessària segmentació dels missatges i els potencials votants. Així mateix, Isaac de la Peña esmenta com les eines de Big Data van ajudar a Obama a les primàries entre ell i Hillary, i com ara aquell coneixement està al servei de Clinton per derrotar Trump. Curiosament, fa el paral·lelisme de com a la sèrie House of Cards de Netflix ja s’esmentaven eines similars. Però de canals de televisió, sèries i Big Data en parlarem un altre dia.

Información facilitada por Alexandre López Borrull

This entry was posted in Congressos. Bookmark the permalink.

Leave a Reply