La Ciència Ciutadana a les Escoles: projecte de recerca

En el marc del projecte RecerCaixa, acaba de treure els seus fruits el projecte de recerca sobre “Ciència Ciutadana a les Escoles” on s’ha demostrat que la pràctica de la ciència ciutadana pot ser un mecanisme innovador en l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia plantejant a l’alumnat la recerca com una activitat social i viva.

La Ciència Ciutadana és una pràctica en plena efervescència que implica la participació del públic en les activitats pròpies d’una investigació científica. Els ciutadans contribueixen activament a la recerca ja sigui amb esforç intel·lectual, coneixement, eines o recursos. Els participants plantegen noves preguntes, proporcionen dades i dispositius experimentals als investigadors, i creen col·lectivament una nova cultura científica.

En el projecte que ara acaba de concloure, s’ha portat a la pràctica la ciència ciutadana a les escoles. Hem utilitzat la ciència ciutadana com un mecanisme innovador en l’aprenentatge de la ciència, la tecnologia i la matemàtica i com una oportunitat única d’introduir a l’alumnat la ciència com una activitat real i propera. L’alumnat ha participat activament, construint el seu propi coneixement, contribuint a generar coneixement nou i adquirint diferents competències relacionades amb la ciència, la tecnologia, la comunicació i actituds vinculades a la motivació.

Resultats del projecte

El 5 de maig al CosmoCaixa més de 550 alumnes de la ESO, 25 professors d’institut d’arreu de Catalunya, 23 investigadors vinculats als 5 projectes de recerca de ciències naturals i mobilitat urbana (Plantes, Mosquito Alert, Bee-Path, Observadors del Mar, Riu.Net) i l’equip d’investigadors que hem desenvolupat, seguit i avaluat el projecte.

La UOC ha estat implicada en el disseny dels processos de seguiment i anàlisi de dades de l’avaluació dels projectes a través de la professora dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació, Núria Ferran Ferrer.

Els resultats de la introducció de la ciència ciutadana a les escoles han estat millors dels esperats. Els estudiants volen seguir participant en ciència ciutadana (70%) en el marc de l’escola i valoren l’experiència per sobre del 7. Ha estat curiós veure com els estudiants en ser preguntats pel que han après, han donat respostes molt diverses, en consonància amb el caràcter interdisciplinar i transversal de la ciència ciutadana.

Les competències avaluades, s’han assolit totes elles per damunt del notable en un 75%, destacant la motivació i les competències relacionades amb la tecnologia. El conjunt del professorat implicat considera que és possible generar a l’escola preguntes de recerca i executar un projecte similar i tres de cada quatre es veuen capaços de dur a terme un projecte semblant de manera autònoma.

Si esteu interessats en conèixer com s’ha implementat el projecte i els resultats en detalls, consulteu l’informe “Impacte de la introducció de la Ciència Ciutadana a les Escoles: Projecte RecerCaixa de Ciència Ciutadana”.

Recursos relacionats:

Catàleg de ciència ciutadana

Oficina de Ciència Ciutadana

Informe de l’estudi: Impacte de la introducció de la Ciència Ciutadana a les Escoles: Projecte RecerCaixa de Ciència Ciutadana

Informació facilitada per Nuria Ferran

This entry was posted in Notícies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply