Articles COMeIN d’Informació i Documentació març 2013

Amb aquest post inaugurem una sèrie al Docublog sobre articles de temes d’Informació i Documentació publicats a la revista COMeIN.

COMEeIN és la revista digital dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC. Cada setmana dos nous articles en doble versió català-castellà a càrrec de professors i col·laboradors docents dels Estudis d’Informació i Comunicació. Des del Docublog hem cregut interessant recomanar periòdicament als nostres lectors aquells articles més directament relacionats amb el Programa d’Informació i Documentació. Així, en aquest primer post recomanem aquests tres articles publicats el passat mes de març (número 20):

foto comein març catala

Política i partits a la Societat de la Informació, d’Alexandre López-Borrull
Els partits polítics, com altres tipus d’entitats, encara no han assimilat prou ‒penso‒ la importància a la Societat de la Informació de saber cercar i oferir informació per al seu dia a dia. Darrerament, a Catalunya diversos esdeveniments han sacsejat la societat. Sobretot, en temes de política molt lligats a la corrupció. Però algunes lliçons en podem extreure com a professionals de la informació i pensant des del punt de vista de la informació.

Donant forma al procés d’intel·ligència competitiva: productes i entrega, de Joaquim Espín Sánchez
Els serveis d’intel·ligència han guardat durant anys dossiers amb informació, a vegades “sensible” a vegades “privilegiada”, sobre objectius de seguiment d’alt interès per a la governabilitat dels països que duen a terme aquesta pràctica com a mecanisme de seguretat. Si ens allunyem d’aquest escenari, proper al pensament de la Guerra Freda, la globalització de l’activitat econòmica i la mobilització social a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials han dut les empreses, institucions i agents sectorials a adoptar aquest tipus de pràctica amb l’objectiu d’estar informats constantment dels esdeveniments rellevants de l’entorn estratègic de qualsevol organització.

Qui fa les normes i per què les hem de tenir en compte? , de Montserrat Garcia Alsina
L’entorn globalitzat en què viu la societat de la informació requereix de pautes homogènies per a gestionar la informació i la documentació de manera eficient. Un innombrable seguit de fets ens condueix a aquesta idea. Com a conseqüència, des de fa anys, un ampli grup de professionals de diferents àmbits i països estan pensant sobre l’homogeneïtzació de les pràctiques en gestió de la informació i, fruit dels seus treballs, tenim un seguit de normes, moltes d’elles desenvolupades en el marc organitzatiu de la International Organization for Standarization (ISO)

This entry was posted in Publicacions and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply