Entrevista Docublog a Paula Traver, consultora UOC

foto paula traverConèixer la Paula Traver sembla una feina fàcil, a priori. El seu nom apareix en gairebé totes les xarxes socials i és una documentalista especialitzada en ciències de la salut molt emprenedora i dinàmica. Cofundadora de SocialBiblio, la comunitat de pràctica que imparteix sessions formatives en línea; community manager, apassionada de la web 2.0 i una “inquieta digital”. A la UOC va estudiar Documentació així com el Màster en Societat de la Informació i el Coneixement, i en l’actualitat és consultora del grau d’Informació i Documentació.

Part de la teva formació ha estat a la UOC, d’on ets consultora des de fa temps. Quina és la teva concepció de l’e-learning?
Quins avantatges li trobes?

En la meva opinió l’e-learning constitueix una manera d’aprendre molt flexible i dinàmica. L’avantatge més gran és que et permet compaginar els estudis amb el treball o altres activitats. Per a mi va ser fonamental poder fer-ho d’aquesta manera, perquè de no ser així segurament no hagués pogut fer tantes coses a l’hora. De tots els programes d’e-learning que he vist, m’agrada especialment la UOC pel seu alt nivell organitzatiu i el seu estil docent, molt orientat a la pràctica, a la reflexió i el treball autònom. És per això que després de realitzar la llicenciatura en Documentació vaig continuar amb el Màster, i en la actualitat estic molt orgullosa de poder ser consultora i col∙laborar amb aquesta universitat.

Comenta’ns l’assignatura de la que ets consultora
A la UOC estic impartint “Gestió Integral de Biblioteques”, una assignatura optativa dintre del Grau d’Informació i Documentació que té com a objectiu proporcionar una introducció i una visió general de tots els aspectes que un professional ha de tenir en compte quan s’enfronta a la coordinació o direcció d’aquest tipus d’unitat d’informació. A l’assignatura veiem tant els aspectes bàsics de creació i gestió de les col∙leccions fina a la importància de la visió dels usuaris o l’avaluació de qualitat dels serveis.

Tot i la teva joventut, ja tens una llarga trajectòria i experiència tant docent com laboral. Quin valor afegit intentes transmetre als teus alumnes?
Intente transmetre les meves inquietuds per continuar aprenent coses noves, no sols les necessàries per aprovar les assignatures, sinó també aquelles que s’aprenen d’una manera més informal, llegint una notícia, assistint a una conferència o visitant una web interessant. Estem contínuament actualitzant-nos amb coses noves i crec que és important mantenir-se actiu en totes les etapes, no sols en la d’estudiant.

Què et fa decidir especialitzar-te en ciències de la salut?
Va ser fruït de la casualitat. Quan vaig començar a estudiar la llicenciatura en Documentació treballava a un hospital i vaig poder aplicar molts dels exercicis que es demanaven a les PACS al món sanitari. Me’n vaig adonar de la quantitat d’informació amb la que es treballa en aquest tipus de centres i de les necessitats d’informació dels professionals que hi treballen, tant a nivell assistencial com científic. Després de treballar a diferents sectors vaig tindre la sort de poder treballar ja com a titulada de nou a l’àmbit sanitari, i és un món en el que crec que es pot jugar un paper important i hi ha molt per fer.

Com sorgeix la idea de crear SocialBiblio?
La idea va sorgir a finals de l’any 2011, després de conèixer algunes comunitats de pràctica que ja estaven en funcionament i de reflexionar sobre la utilitat que podria tindre un projecte d’aprenentatge col•laboratiu a l’àmbit de la informació i documentació. La meva companya Maria García Puente i jo vam crear SocialBiblio i l’impacte va ser molt més gran del que haguérem esperat.

Quina és la clau de l’èxit de SocialBiblio?
En la meva opinió, hi ha varies raons que poden haver contribuït a l’èxit del projecte. En primer lloc, la difusió a les xarxes socials, un espai on ja teníem prèviament uns contactes i una marca personal creada. Això ens va permetre que els nostres primers contactes dipositaren la seva confiança en nosaltres, participant en el projecte i col∙laborant quan encara ni sabien de què es tractava. En segon lloc, crec que és important l’equip de treball que hem fet la Maria i jo, que ens ha permés desenvolupar aquest projecte que ens agrada i en el que ens sentim molt implicades, cadascuna aportant el que millor sap fer. D’altra banda, em sembla molt important la comunitat d’usuaris que s’ha creat al voltant de SocialBiblio, uns usuaris que creuen en el projecte i en la seva filosofia. Pel que he pogut observar, el que més s’admira de SocialBiblio és el treball desinteressat, la possibilitat de compartir coneixement i d’aprendre de manera gratuïta i la varietat en els temes així com d’experts que hi participen.

També hem vist que gestiones diferents projectes web 2.0 i més d’un perfil de diferents entitats a les xarxes socials. Com aconsegueixes organitzar-te i fer compatibles tantes tasques?
Sobre tot és possible perquè el que faig m’agrada i està molt integrat a la meva vida diària. No em suposa un esforç connectar-me a la xarxa perquè per a mi no és sols treball, és també per plaer, i això facilita molt les coses. I a banda d’això, per un alt nivell d’organització, automatització i monitorització de tasques que em permeten fer les coses que he de dur a terme amb el mínim temps i de la manera més eficaç que puc.

Per acabar, com veus la situació del sector bibliotecari-documentalista en aquests moments de retallades pressupostàries i reducció de llocs de treball?
Crec que és un moment en el que hem de reinventar-nos, obrir-nos a realitzar tasques diferents a les que veníem realitzant tradicionalment i veure els perfils professionals que estan sorgint com a noves oportunitats en les que podem tindre cabuda. Son temps difícils i per això hem de ser més creatius que mai i fer-nos necessaris a les organitzacions.

Moltes gràcies!

Publicacions recents
Traver, Paula; Cobarsí-Morales, Josep (2012). “El uso de Twitter en los congresos profesionales de información y documentación: estudio de caso”. Revista General de Información y Documentación, 2012, vol. 22, pp. 349365.
Traver, Paula; GarcíaPuente, María (2011). “Utilización de Twitter como apoyo a los servicios bibliotecarios en ciencias de la salud en España”. XIV Jornadas Nacionales de Información y Documentación en Ciencias de la Salud, Cádiz, 13-15 abril
Traver P.; Benito A.; Haro G.; Calatayud M.; Revert L.; Fornés T. (2011). “Difusión de los resultados de investigación del grupo TXP a través de internet y la web 2.0”. II Congreso Internacional de Patología Dual; Barcelona, 5-8 octubre

This entry was posted in Explora la UOC, Persones and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply