Entrevista Docublog a Mario Pérez-Montoro, consultor UOC

foto mario perez-2Avui incorporem amb aquesta entrevista a consultors dels Estudis d’Informació i Documentació a la sèrie d’entrevistes que anem fem regularment al Docublog. Mario Pérez-Montoro és doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB i màster en Organització de Sistemes de Documentació a l’Empresa per la UPC. Ha estat professor a la UOC, a la Complutense de Madrid i a la UAB, i professor visitant a les universitats de Stanford i Berkeley (EUA). Actualment és professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB i consultor dels Estudis d’Informació i Documentació de la UOC.

De quines assignatures ets (o has estat) consultor de la UOC?
He tingut la sort d’impartir diferents assignatures en diversos programes. Deixant de banda la meva etapa com a professor propi de la UOC, en la llicenciatura de Documentació he estat consultor de “Representació i processament del coneixement” i de “Tècniques documentals aplicades a la recerca”. També he estat consultor de l’assignatura “Gestió de la informació per a la investigació” en el programa de doctorat, i en dos màster diferents he impartit dues assignatures sobre “Gestió del Coneixement” i “intel•ligència competitiva”, respectivament. Actualment, en el Grau d’Informació i Documentació estic impartint l’assignatura “Arquitectura de la informació”.

Com és el teu treball com a consultor?
A principi de curs faig una planificació de la meva actuació a l’aula, decidint les dates de les meves intervencions principals. A partir d’aquesta planificació, vaig complint aquest calendari i responent els dubtes i els missatges puntuals dels estudiants. Normalment, abans de resoldre un dubte de forma individual, el penjo al fòrum i convido a que els estudiants aportin les seves solucions. Finalment resumeixo les respostes aportades i valido les idees.

Què és el que més t’agrada i agraeixes de la comunicació en línia amb els alumnes?
El feedback que rebo sobre el meu treball. Aquests missatges públics o privats en què els estudiants em critiquen o agraeixen la feina com a consultor. És el que em permet ajustar les meves actuacions en els semestres posteriors.

Fora de la UOC imparteixes docència presencial. Quines diferències i quins avantatges i inconvenients veus a l’ensenyament en línia respecte al presencial?
Diferències, no moltes, és una qüestió de planificació del temps. Avantatges de l’ensenyament en línia, la llibertat de gestionar la interacció amb l’estudiant amb més marge de temps. Inconvenients, aquest flux intangible de coneixement entre professor i estudiant que es produeix exclusivament en els contextos presencials.

Com veterà a la UOC, quins canvis has observat de perfil d’estudiants amb el pas del temps o comparat amb la primera època?
Quan vaig començar com a consultor, el perfil principal de l’estudiant era el d’un (a) treballador de les xarxes públiques de biblioteques que era diplomat en Biblioteconomia i Documentació o era llicenciat en alguna disciplina humanística o de ciències socials. El seu objectiu principal era l’obtenció del títol de llicenciat per consolidar o promocionar-se en el seu context laboral. A poc a poc, aquest perfil ha anat canviant fins a desembocar en el dels estudiants del Grau d’Informació i Documentació, persones que busquen convertir-se en gestors de la informació en les organitzacions, més enllà de les biblioteques.

En quins temes de recerca estàs treballant últimament?
La meva recerca actual es desenvolupa principalment en dos fronts: en el de l’arquitectura de la informació i en el de la visualització de la informació. La primera s’encarrega del disseny de dispositius digitals per afavorir la localització d’informació per part dels usuaris. La segona, en canvi, de la presentació visual de dades per facilitar la comunicació i la presa de decisions.

Per acabar, des de la teva àmplia perspectiva docent, com veus la situació actual i el futur del sector bibliotecari-documentalista?
Incert. D’una banda, la sortida laboral tradicional de la biblioteca pública s’està esgotant. En el context actual de retallades, les biblioteques públiques no ofereixen noves vacants laborals. I a això se li uneix unes plantilles relativament joves que no donaran lloc a un relleu generacional a curt termini. D’altra banda, en aquest mateix context de crisi, les empreses no acaben d’integrar els gestors d’informació en les seves plantilles. Per sort, d’una manera emergent s’obren nous territoris laborals on el pes d’aquest tipus de professionals és crític. Vegeu, per exemple, “Ocho nuevos trabajos nacidos en internet“. Dels docents depèn consolidar formativament aquests nous perfils professionals.

Moltes gràcies!

Algunes publicacions recents
Ferran, Núria, Minguillon, Julià; Pérez-Montoro, Mario (2012). “Key Factors in the Transfer of Information-Related Competencies between Academic, Workplace and Daily Life Contexts”. Journal of The American Society for Information Science and Technology.
Pérez-Montoro, Mario; Tammaro, Anna Maria (2012). “Outcomes of the Bologna Process in LIS Higher Education: Comparing Two Programs in Europe”. International Information and Library Review, v.18, nº 4, págs. 365-373.
Corradini, Elena; Pérez-Montoro, Mario (2012). “Libraries 2.0 and personal information management: A way forward using social networks”. En Tramullas, J. and Garrido, P. (eds.) (2012). Library Automation and OPAC 2.0: Information Access and Services in the 2.0 Landscape. Hershey (Pennsylvania): Information Science Reference (Idea Group), pp. 177-186.
Pérez-Montoro Gutiérrez, Mario (2010). Arquitectura de la información en entornos web. Gijón: Trea.

This entry was posted in Explora la UOC, Persones and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply