Entrevista Docublog a Silvia Martínez

foto silvia martinez-2Avui és el torn de Silvia Martínez a la sèrie d’entrevistes Docublog a professors d’Informació i Documentació de la UOC. Silvia Martínez és Doctora en Comunicació i llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat CEU Cardenal Herrera. És professora i coordinadora de postgrau dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC.
 

Com expliques el treball que va de la mà de la sigla PRA?
La nostra principal labor com a responsable de l’assignatura és vetllar pel seu bon funcionament en especial des del punt de vista acadèmic. Supervisem materials i les distintes fonts d’informació empleades així com les activitats realitzades per a complir amb els objectius i facilitar a l’estudiant l’assoliment de les competències vinculades a eixa assignatura. També ens encarreguem del disseny de la matèria i de coordinar l’activitat dels consultors. Contribuïm a mantindre l’assignatura actualitzada aportant, entre altres coses, lectures o articles recomanats. Finalment, comprovem el perfecte funcionament de l’aula i revisem les enquestes de satisfacció de l’alumnat per poder millorar les assignatures de què som responsables.
 
Comenta’ns quines assignatures coordines
Porto assignatures de postgrau i també de llicenciatura i grau tant dels estudis de Comunicació com d’Informació i Documentació. En aquesta última línia he sigut o sóc PRA en matèries com ara Gestió de Continguts, Tècniques d’investigació en informació i documentació, Arquitectura de la Informació o Interacció d’humans amb ordinadors. En esta última a més he estat consultora.
 
Com és el teu dia a dia?
A primera hora reviso les aules de les distintes assignatures en què sóc PRA. A continuació entro en els fòrums de les matèries on sóc consultora per proposar temes de reflexió o dinamitzar l’aula i per resoldre els dubtes que pugui haver-hi sobre l’assignatura. Finalment miro el meu correu per si algun estudiant m’ha enviat un missatge per preguntar sobre els materials o els exercicis.
Una altra de les tasques que m’ocupa diàriament és treballar en l’actualització, millora i /o disseny d’assignatures noves. Puntualment, seguint el calendari de l’assignatura, m’encarrego de supervisar la preparació dels enunciats de les pràctiques i de les proves finals i, en les matèries en què sóc consultora, de la correcció i avaluació de les activitats.
Així mateix, periòdicament ens convoquen a reunions dels nostres els Estudis i a altres més específiques del programa acadèmic. A més, com a coordinadora de postgrau, assisteixo a altres reunions que realitza la direcció dels Estudis o que es convoquen des de vicerectorat o des de l’ Institut Internacional de Postgrau.
Finalment, però no per això menys important, dedico temps a la recerca o activitats de difusió bé en la seva organització o bé com a participant elaborant articles, comunicacions,….
 
Quins temes d’investigació estàs treballant últimament?
Des de què vaig començar els meus primers passos en la carrera investigadora i docent, he treballat fonamentalment en periodisme digital. En concret m’he centrat ja des de la meva tesi doctoral en l’estudi de la interactivitat, la participació de l’usuari i l’ús de noves plataformes. De fet la seva irrupció i aplicació en els mitjans digitals ha implicat un impacte en rutines, formes de producció i de distribució i fins i tot en la relació que els mitjans mantenen amb l’audiència. Això suposa poder abordar l’anàlisi des de múltiples perspectives i permet aportar una gran riquesa al seu estudi.
 
Quins avantatges i inconvenients té l’ensenyament a distància respecte a la formació presencial?
La formació no presencial proporciona més flexibilitat a l’alumne perquè li permet decidir quan i on estudia. Crec que açò és un avantatge per a l’estudiant però també li exigeix constància i una capacitat d’organització major perquè ell és la que marca l’horari. Es pot parlar també d’avantatges per al docent perquè la comunicació entre ell i l’alumne és més efectiva i directa.
 
Has sigut estudiant de la UOC abans de ser professora?
No. El model de la UOC em resultava molt atractiu i despertava molt la meva curiositat ja que tot allò que relacionat amb l’entorn digital m’interessa. Va ser això el que em va portar a contactar amb la UOC i entrar a formar part del seu equip.
 
Imparteixes formació o fas investigació en altres universitats?
He tingut experiència com a docent en una altra universitat presencial a la qual segueixo vinculada per temes d’investigació. En l’actualitat sóc membre del projecte de recerca “Supervivència del periodisme en l’era post-industrial. Producció de continguts en els mitjans emergents, conseqüències de la participació ciutadana i avaluació de les audiències” finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i la investigadora principal del qual és la doctora Elvira García de Torres de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València.
 
Què és el que més t’agrada i agraeixes de la comunicació en línia amb els alumnes?
Com deia, la comunicació gana en concisió i claredat i per això també en eficàcia. Els dubtes es plantegen de forma més directa i l’estudiant els formula una vegada ha revisat els materials. Per això els alumnes solen exposar reflexions o matisacions ben argumentades sobre les lectures recomanades o facilitades pel docent i tot això enriqueix el procés d’aprenentatge.
 
Quins canvis has observat de perfil d’estudiants amb el pas del temps?
Més que en el perfil jo diria que hi ha canvis en el context perquè ara tenen més eines i un major accés a la informació. El nostre paper és orientar i ajudar-los a seleccionar les dades veraces i les més precisos. La immediatesa, no obstant això, a vegades els porta a pensar que el més actual és el millor i no sempre és així. Crec que no podem deixar de costat als clàssics en la formació. No en va per entendre on estem cal saber d’on venim i algunes reflexions, diguem “tradicionals”, poden revisar-se, actualitzar-se i presentar-se com plenament vigents si sabem donar-les una bona interpretació.
 
Moltes gràcies!
 
Algunes publicacions recents
Martínez, S. (2012). “Entre la perdurabilitat i la fugacitat a l’abast de la mà“. COMeIN, n. 7 (gener)
Martínez, S. (2011). “I tu, a qui segueixes?”, COMeIN, n. 4 (octubre)
Martínez, S. Rodríguez, J. (2009) “Consumo de noticias online y de medios de comunicación en la Sociedad de la información: evolución en el contexto español (2004-2008)“. IV Congreso de Cibersociedad. Crisis analógica, futuro digital
Martínez, S. (2008). “La interactividad en los diarios digitales españoles (2006-2008)” Doxa, n. 7

This entry was posted in Explora la UOC, Persones and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply